«آیه تطهیر» درباره پیغمبر اکرم صلّى اللّه علیه و آله و حضرت على علیه السّلام و حضرت فاطمه زهرا و امام حسن و امام حسین علیهم السّلام نازل شده است‏

 (2) [صحیح مسلم‏] در کتاب «فضایل صحابه» در باب فضایل اهل بیت پیغمبر صلّى اللّه علیه و آله، به سند خود، از «صفیّه دختر شیبه» او هم از «عایشه» روایت کرده است، بامداد یکى از روزها رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله گلیمى را که از پشم سیاه بافته شده بود، بر دوش داشت و عازم بود از خانه بیرون برود، در آنحال، حسن بن على علیه السّلام وارد شد، حضرت او را در زیر آن گلیم جاى داد پس از آن، حسین علیه السّلام وارد شد، او را هم در زیر گلیم قرار داد بعد از آن، فاطمه علیها السّلام آمد، او را هم در زیر گلیم برد پس از آن، على علیه السّلام آمد، او را هم در زیر گلیم در آورد سپس این آیه را تلاوت کرد  :

إِنَّما یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیراً مؤلف گوید: این حدیث را «حاکم نیشابورى» در [مستدرک الصحیحین 3/ 147] نقل کرده و گفته است: این حدیث طبق نظریه «بخارى  »

و «مسلم» از احادیث صحاح است. «بیهقى» هم، در [سنن 2/ 149] این روایت را نقل کرده است و «ابن جریر» در [تفسیر 22/ 5] حدیث مزبور را از «عایشه» نقل کرده است و «سیوطى» در «الدّر المنثور»، ذیل آیه تطهیر، در سوره احزاب، به نقل آن پرداخته و گفته است: این حدیث را «ابن ابى شیبه» و «احمد» و «ابن حاتم» روایت کرده‏اند. و «زمخشرى» در «کشّاف» در ذیل آیه مباهله، به مناسبتى متعرض نقل حدیث مزبور گردیده است و «فخر رازى» هم، در تفسیر آیه مباهله به نقل آن حدیث پرداخته است و اظهار مى‏دارد این روایت تا حدى مورد اتفاق مفسّران و محدّثان است و صحت آنرا پذیرفته‏اند  .

 (1) [صحیح ترمذى 2/ 209] به سند خود، از «عمرو بن ابى سلمه»، ربیب پیغمبر صلّى اللّه علیه و آله (پسر زن)، نقل کرده است، هنگامى که آیه تطهیر  :

إِنَّما یُرِیدُ اللَّهُ ... نازل شد رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله در خانه «امّ سلمه» بود، در این رابطه، رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله، حضرت على و حضرت فاطمه و امام حسن و امام حسین علیهم السّلام را به حضور طلبید و آنان را در حالیکه حضرت على علیه السّلام پشت سر مبارک رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله بود، در زیر کساء قرار داد و آنگاه گفت: بار خدایا! اینان اهل بیت من هستند، پلیدى را از آنان بر طرف کن و آنها را پاک و پاکیزه گردان. «امّ سلمه» از فرصت استفاده کرد به عرض رسانید: آیا من هم، از ایشانم؟ رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله فرمود: تو در جاى خودت باش، تو سرانجام خوبى خواهى داشت  .

مؤلف گوید: این روایت را «ترمذى» در (2/ 308) هم، روایت کرده و در باب «فضایل» از «امّ سلمه»، «معقل بن یسار»، «أبو حمراء» و «أنس»، روایت کرده است و «طحاوى» نیز، در [مشکل الاثار 1/ 335] به نقل آن پرداخته است و «ابن اثیر جزرى» هم، در [اسد الغابة 2/ 12] نقل کرده است و «ابن جریر طبرى» نیز، در [تفسیر 22/ 6 و 7] آنرا نقل کرده و اظهار مى‏دارد: این حدیث از «امّ سلمه» روایت شده است  .

(2) [سیوطى در الدّر المنثور] در تفسیر آیه تطهیر در سوره احزاب [ج 5/ 198 و 199] گفته است: «ابن مردویه» از «امّ سلمه» روایت کرده است که آیه‏

تطهیر در خانه من نازل شد و در آن هنگام، هفت تن در خانه‏ام بودند: «جبرئیل»، «میکائیل»، على، فاطمه، حسن و حسین علیهم السّلام و من هم، در کنار در خانه ایستاده بودم و عرض کردم: یا رسول الله! آیا من از اهل بیت شما بشمار نمى‏آیم؟ فرمود :

سرانجام کار تو بخوبى منتهى مى‏شود و تو از همسران پیغمبر صلّى اللّه علیه و آله هستى.

 (1) [همان کتاب‏] «ابن مردویه» و «خطیب» از «ابو سعید» روایت کرده‏اند، در روزى که نوبت «امّ سلمه» بود، رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله در منزل او تشریف داشت، در آن هنگام «جبرئیل» نازل شد و «آیه تطهیر» را آورد. رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله، حسنین و فاطمه و على علیهم السّلام را بحضور طلبید و آنها را نزدیک خود آورده در زیر عباى خود قرار داد. در آن موقع میان آنها و «امّ سلمه» پرده‏اى حایل بود. رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله فرمود:

بار خدایا! اینان اهل بیت من هستند؛ پروردگارا! پلیدى را از آنها دور کن و آنان را آنچنان که شایسته است، پاکیزه فرما. «امّ سلمه» گفت: یا نبىّ الله! آیا من هم، از آنان هستم؟ فرمود: اى امّ سلمه! تو از حدّى که دارى تجاوز مکن که سرانجام تو بخوبى منتهى خواهد شد.

 (2) [همان کتاب‏] «ترمذى» به روایت صحیح، و «ابن جریر»، «ابن منذر» و «حاکم» به روایتى که صحت آنرا امضاء کرده است و «ابن مردویه» و «بیهقى» در «سنن»، از چندین طرق از «امّ سلمه»- رضى الله عنها- روایت کرده‏اند که گفت:

آیه تطهیر در خانه من نازل شد و در آن هنگام، فاطمه، على و حسنین علیهم السّلام در خانه من بودند. رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله به منظور عظمت دادن به خاندان خویش، عباى خود را بر فراز سر آنان قرار داد و فرمود: بار خدایا! اینان اهل بیت من هستند. اینک، پلیدى را از آنان برطرف فرما (به عبارت بهتر، آنان را مصداق «آیه تطهیر» قرار داده) و بخوبى هر چه تمامتر، آنان را پاکیزه گردان.

 (3) [همان کتاب‏] «ابن جریر» و «ابن ابى حاتم» و «طبرانى» از «ابو سعید خدرى» روایت کرده‏اند که رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله فرمود: آیه تطهیر در شأن من، على،

فاطمه، حسن و حسین علیهم السّلام نازل شده است

ادامه مطلب ...



*** مارابانظرات خوددرنشرمعارف اهلبیت(ع)یاری دهید***  

نوشته شده توسط شیعه مولا علی (ع)اگر خداتوفیق دهد در یکشنبه 89/10/19 ساعت 11:30 صبح موضوع آیات در شان اهل بیت | ***استفاده از مطالب باذکرمنبع وفرستادن صلوان باعجل فرجهم مانعی ندارد*** .التماس دعا***لینک ثابت